Palletstellingen Definities

Foto 1 Pallets en ladingdragers 2 Staanders/juk 3 Ligger 4 Legbord 5 Vlonder 6 Draadlegbord 7 Persrooster 8 Diepteliggers 9 Stijlbeschermer 10 Doorvalbeveiliging van gaas 11 Hoekbeschermer 12 Aanrijbeveiliging 13 Doorduwbeveiliging 14 Belastingbord
  • 1

    Pallets en ladingdragers

    De keuze voor een palletstelling begint met de vraag wat er in de stellingen komt te staan. Europallets, blokpallets of andere ladingdragers, bijvoorbeeld kratten, kisten of containers. Naast de uitvoering van de ladingdrager is van belang om de hoogte en het gewicht te weten. Tot slot dient er rekening gehouden worden met specifieke situaties zoals het overhangen buiten de (pallet) geometrie. 

    De juiste keuze van de palletstelling begint bij het vaststellen van: 

    • Palletafmeting (l x b)
    • Pallethoogte (h)
    • Palletgewicht (kg)
    • In stapeldiepte en opneemzijde (in mm)
    pallet v2
  • 2

    Staanders/juk

    De staanders of het juk vangt de verticale belasting op van de ladingdragers. Een frame of juk bestaat uit 4 elementen

    • Staanders (of stijlen)
    • Horizontale schoring
    • Diagonale schoring
    • Voetplaat

    Het juk heeft een hoogte, een diepte en een maximale belasting. Indien Europallets gebruikt worden die 1200 mm diep ingestapeld worden, dan moet de frame of juk  diepte 1100 mm zijn.  Vogelsang kan een frame diepte van 400 tot 1800 mm maken en een hoogte tot 30 meter maken. 

    Bij blokpallets met een instapeldiepte van 1000 mm,  is de frame- of jukdiepte 900 mm. De maximale belasting wordt bepaald door de gewichten van de ladingdragers en de vakhoogte in verband met de kniklengte van de staanders.

    Het juk kan in voor verzinkt materiaal of in poedercoat vorm uitgevoerd worden. Middels ankers worden de frames of jukken aan de vloer vast gezet. Aan de voorzijde minstens met 2 vloerankers aan de achterzijde met 1 vloeranker.

    De frames of jukken worden verbonden door de liggers.  Door het gatenpatroon in de staanders is de hoogte van de liggers instelbaar per stap van 50 mm.

    juk v2
  • 3

    Ligger

    De liggers vangen de horizontale belasting van de ladingdragers op en leiden de krachten door naar het juk en staanders. Een ligger bestaat uit een balk met een inhanghaak. De combinatie van deze bepaalt de sterkte en de maximale belasting.

    Door de lengte van de liggers te variëren passen er het optimale aantal ladingdragers op. Bijvoorbeeld 4 Europallets op een liggerlengte van 3600 mm of 2 blokpallets op een lengte van 2700 mm (opneembreedte 1200 mm).

    Liggers kunnen sterker gemaakt worden door een ander kokerprofiel te kiezen. Elke ligger wordt gezekerd door 2 borgstiften welke voorkomen dat de liggers uit de frames kunnen komen. 

    ligger v2
  • 4

    Legbord

    Met een legbord in de palletstellingen is het mogelijk kleine producten zoals dozen op te slaan. Een legbord wordt gemaakt van plaatmateriaal. Door deze te voorzien aan de onderzijde van klampen, kan het legbord niet verschuiven. Omdat een legbord gesloten is en geen bluswater doorlaat, is een toepassing met sprinklers vaak niet toegestaan. Als alternatief kunnen dan vlonders of roosters toegepast worden. 

    legbord
  • 5

    Vlonder

    Op een vlonder kunnen kleine producten als dozen opgeslagen worden. Een vlonder wordt gemaakt van stroken, vaak hout, welke zorgen voor het doorlaten van bluswater. Aan de onderzijde zijn de vlonders voorzien van klampen. Hierdoor kunnen de vlonders niet verschuiven. Vlonders op palletstellingen worden vaak ingezet in magazijnen met een sprinklerinstallatie.

    vlonder
  • 6

    Draadlegbord

    Op een draadlegbord kunnen diverse ladingdragers opgeslagen worden zoals dozen, kratten en pallets. Draadlegborden worden ook vaak gebruikt als doorvalbeveiliging om te zorgen dat er geen producten door de palletstellingen naar beneden vallen.

    Draaglegborden worden gemaakt uit een gaas met een gewenste maaswijdte. Ter ondersteuning en versteviging worden er stalen profielen onder het gaas gelast. Hoe zwaarder belast, hoe meer ondersteuning wordt toegepast.

    Draaglegborden worden ingezet als er een uniforme belasting van toepassing is. Puntlasten dienen voorkomen te worden op draadlegborden.

    draadlegbord
  • 7

    Persrooster

    Persroosters worden ingezet als er zwaardere ladingdragers ondersteund moeten worden. Omdat persrooster zo stevig zijn kunnen puntlasten wel opgevangen worden. Een persroosters bestaan uit vlakke strips welke gelast zijn tot één geheel. Deze worden dan vervolgens op de liggers geplaatst. Het voordeel om persroosters te gebruiken is dat de heftruckchauffeur zeker weet dat de ladingdrager goed staat: het is niet meer noodzakelijk dat deze precies op de ligger komt. 

    persrooster
  • 8

    Diepteliggers

    Diepteliggers worden gebruikt om ladingdragers te ondersteunen tussen de liggers. Hierdoor ontstaat een zeer veilige manier van opslag. In de simpelste vorm is het een U profiel welke tussen de liggers gemonteerd wordt. Hierdoor wordt de ladingdrager beter opgevangen. Ook kan gekozen worden voor het volledig sluiten van het vak. Tevens bestaat de mogelijkheid om een de diepteliggers een doorduwbeveiliging te geven waardoor de ladingdragers op een exacte positie geplaatst kunnen worden.

    diepteligger
  • 9

    Stijlbeschermer

    Stijlbeschermers worden gemonteerd om schade aan de staanders en jukken te voorkomen. Deze kunnen aan de staanders gemonteerd worden of aan de vloer. 

    De hoogte alsmede de dikte van het staal worden in overleg bepaald op grond van een analyse van de operatie. Vaak worden de stijlbeschermers uitgevoerd in een signaalkleur als geel of oranje.

    9
  • 10

    Doorvalbeveiliging van gaas

    Een doorvalbeveiliging van gaas aan de achterzijde van de palletstellingen voorkomt het risico op vallende goederen. Deze doorvalbeveiliging is verplicht als de palletstelling enkelzijdig staat en er verkeer van personen is aan de achterzijde.

    De gaaswand wordt aan de staanders gemonteerd middels afstandhouders. Deze zorgen dat er voldoende afstand is tussen de ladingdragers en de doorvalbeveiliging.

    gaas
  • 11

    Hoekbeschermer

    Een hoekbeschermer zorgt voor de bescherming van een staander op de hoek van een palletstelling rij. Deze hoekbeschermers worden gefixeerd aan de vloer middels chemische ankers. Vaak worden deze hoekbeschermers in een signaalkleur zoals geel of oranje uitgevoerd.

    hoekbeschermer v2
  • 12

    Aanrijbeveiliging

    Aanrijbeveiliging wordt geplaatst om schade te voorkomen aan de palletstellingen. Vaak wordt dit op de kopse kant gedaan richting de gangpaden waarin de heftrucks rijden. De montage van de aanrijbeveiliging gebeurd met chemisch ankers welke zorgen voor een sterke fixatie aan de vloer. 

    image9
  • 13

    Doorduwbeveiliging

    Om te voorkomen dat ladingdragers te diep in de stellingen geplaatst worden, wordt doorduwbeveiliging geplaatst. Hierdoor voorkomt men schade aan de achterzijde. Bijvoorbeeld aan de gebouwmuur of andere goederen aan de achterzijde. Doorduwbeveiliging kan zowel op de grond als in de hoogte gemonteerd worden. 

    Doorduwbeveiliging
  • 14

    Belastingbord

    Het belastingbord is verplicht op palletstellingen en geeft aan voor welke belastingen en afmetingen de palletstellingen ontworpen zijn. Ook staan de gebruiksinstructies erop in korte vorm en de fabrikant.

    Vaak worden ook de jaarlijkse keuringsresultaten hier vermeld.

    bord

Palletstellingen cases